Tænk grønt i hverdagen; bambus frem for plastik

Klima og miljø er et varmt samtaleemne i disse dage, og flere og flere mennesker indgår aktivt i kampen om en grønnere planet. Man behøver ikke længere at være miljøaktivist for at undgå plastik i hverdagen eller købe økologisk, og unge såvel som gamle over hele Jorden forsøger at bidrage positivt til den grønne omstilling.

Men hvordan kan en hårbørste af bambus redde verden? Og hvorfor er ’bæredygtigt’ et buzz-ord?

Nedbrydelighed og alternative løsninger

De fleste mennesker ved at det ikke er godt for naturen at smide en plastikflaske i vandet og skrald ikke hører til i skoven men på genbrugspladsen. Naturen har svært ved at nedbryde ting såsom plastik, og det slider derfor hårdt på den, hvis den alligevel skal forsøge at gøre dette.

Tidligere var plastik en mageløs opfindelse og i flere årtier var det vores foretrukne materiale til en lang række genstande, som vi bruger i hverdagen.

Men mange typer af plastik er ikke nedbrydelige, hvilket betyder at de ikke er den bedste og mest bæredygtige løsning for hverken os eller planeten. I den forbindelse er der kommet et højere fokus på at producere genstande, hvor hverken produktionsprocessen eller det færdige produkter medfører unødig slid på naturen.

Et eksempel på dette er bambus hårdbørster og kamme, som er et bæredygtigt alternativ til plastik eller børster i andre træsorter. Bambus vokser særdeles hurtigt og kan derfor plantes, gros og fælles jævnligt uden at man skal skære hele regnskove ned. Det er et materiale som har været brugt i flere tusinde år, og som især de seneste år har fået en markant plads i Vesten.

Bambus til det hele

Bambus er som bekendt en træsort, som især vokser og hyppigt har været brugt i Asien. Bambussen er god til en lang række produktioner, og den kan implementeres i adskillige elementer i hverdagen.

Bambus er en robust træsort, og den kan derfor bruges til alt fra møbler til tekstiler. Det betyder at man ikke blot vil møde bambus i forbindelse med et miljøbevidst køb af en hårbørste eller tandbørste, men at man også kan anskaffe sig et spisebord, en jakke eller en tallerken, der er produceret i bambus.

Denne særlige træsort er at finde alle steder, og vil man træffe det miljørigtige valg som forbruger, så bør man kigge efter bambus, når man køber ind.

Bambus er modstanddygtigt, slidstærkt og nedbrydeligt og må derfor siges at være det rigtige match til en bæredygtige livsstil. Det er uden tvivl et materiale der er kommet for at blive, og som kan være med til at sparke vores adfærd i en grønnere retning. Det er således det plausible alternativ til skadelige materialer som modarbejder den grønne omstilling.