Hvordan bliver bambustøj lavet?

Bambustøj er et praktisk valg, hvis du vil have tøj, som er behageligt at have på, og som samtidig har en række antibakterielle og lugthæmmende egenskaber, som du ikke får, hvis du vælger et bomuldsprodult. Men hvordan bliver bambustøj egentlig lavet? Det kan du læse meget mere om her.

Bambusplanten er perfekt til tøjproduktion

Bambus er en langlivet, flerårig træagtig plante, der vokser i Asien og dyrkes kommercielt der. Der findes op til 1.500 forskellige bambusarter, og de har alle det tilfælles, at de kan vokse næsten uden vand og tåle tørke og oversvømmelser i længere perioder. Det anvendes til både bambus strømper, undertrøjer, underbukser og meget andet.

Bambus er ikke kun en af de mest alsidige planter på jorden, men den vokser også utroligt hurtigt. Faktisk er bambus den hurtigst voksende plante nogensinde og kan vokse op til 1 meter om dagen under ideelle forhold. Det gør bambus til et fremragende valg for dem, der er på udkig efter bæredygtige og miljøvenlige muligheder.

Du behøver ikke at genplante nye marker på samme sted, hvis du har plantet bambus én gang. Bambus spreder sig også naturligt, og i modsætning til eksempelvis bomuld kræver det ikke pesticider eller andre kemikalier, der er skadelige for miljøet. Dette er blot nogle få af grundene til, at bambus også går under betegnelsen 'det grønne guld'.

Bambus er klimavenligt

Bambus er naturligt økologisk fordelagtigt, og efterspørgslen efter bambus er stigende i hele verden som følge af nutidens fokus på miljøvenlighed og bæredygtighed. Folk er blevet meget mere følsomme, og som følge heraf har bambus fået en markant plads i tekstil- og modeindustrien.

Det er også værd at bemærke, at bambus ikke kun kan anvendes til tekstil og stof, men også kan bruges til at fremstille andre ting som f.eks. huse, interiør, møbler, legetøj og meget mere. Listen kunne fortsætte, og bambus er efterhånden blevet en af de mest populære råvarer til produktion, men særligt i modeindustrien bliver det anvendt flittigt.

Hvordan bliver bambustøj lavet?

Bambusstof fremstilles ved at udvinde bambuscellulose fra bambusplanten. Processen begynder med at høste bambusplanten, hvorefter det ydre lag fjernes for at blotlægge den indre bambusstængel. Bambussen koges derefter for at fjerne eventuelle toksiner og urenheder, inden den males til en masse.

Pulpen blandes efterfølgende med vand og natriumhydroxid, som nedbryder cellulosen til glukose og lignin. Den resulterende blanding filtreres og spindes derefter til garn, som kan bruges til at fremstille stof. Bambusstof blandes ofte med andre stoffer som f.eks. bomuld eller uld for at give det ekstra styrke og holdbarhed.